Acquisitiefraude per 1 januari 2016 strafbaar
Vanaf volgend jaar geniet uw organisatie betere bescherming tegen spookfacturen en andere vormen van acquisitiefraude. Per 1 januari 2016 wordt acquisitiefraude waarschijnlijk strafbaar, waardoor fraudeurs maximaal twee jaar gevangenisstraf of een boete van maximaal € 81.000 riskeren. De Eerste Kamer bespreekt het voorstel op 15 december.
Er is sprake van acquisitiefraude en oneerlijke handelspraktijken als uw organisatie een overeenkomst aangaat op basis van vals vertrouwen en valse verwachtingen, omdat cruciale informatie is weggelaten en u de tegenprestatie niet of nauwelijks naar behoren krijgt geleverd. Denk aan het betalen voor een advertentie in niet bestaande gidsen of het betalen van een factuur voor niet-afgenomen goederen of diensten. Zulke zogenoemde spookfacturen (tool) kunt u gelukkig leren herkennen. Het initiatiefwetsvoorstel (pdf) zorgt er straks niet alleen voor dat zulke praktijken strafbaar zijn, maar ook dat uw organisatie makkelijker onder een overeenkomst uit kan komen als deze op misleidende wijze tot stand is gekomen.
Voorstel geeft organisaties wettelijke steun
Acquisitiefraude (e-learning) is een bekend en kostbaar probleem voor mkb-ondernemingen. De schade die zij in jaarlijks ondervinden van fraude wordt geschat op € 400 miljoen. Organisaties voelen zich echter vaak onvoldoende wettelijk gesteund als zij deze praktijken een halt toe willen roepen. De voorgestelde wetswijzigingen moeten hierin verandering brengen. De Eerste Kamer zal de wetswijzigingen naar verwachting goedkeuren.