Werknemer mag er niet te zwaar aan tillen
Werkgevers moeten hun werknemers beschermen tegen gezondheidsklachten als gevolg van fysieke belasting. Voor verschillende branches zijn daarvoor nu goede praktijken beschikbaar. Zo ziet u hoe u zwaar lichamelijk werk lichter kunt maken met eenvoudige hulpmiddelen. De goede praktijken werden ontwikkeld door TNO, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vier brancheorganisaties.
Werknemers die dagelijks voorwerpen moeten dragen of tillen, lopen het risico op lichamelijke klachten, zoals rugklachten. Kunt u deze activiteiten niet beperken (bijvoorbeeld door bepaalde processen te automatiseren), dan moet u in ieder geval zorgen dat werknemers hun werkzaamheden uitvoeren op een verantwoorde manier. U moet werknemers namelijk beschermen tegen fysieke belasting. Bij fysieke belasting kunt u onder meer denken aan tillen, duwen, trekken en dragen.
Goede praktijken beschikbaar voor verschillende sectoren
In sommige beroepen wordt er dagelijks getild door werknemers. Denk aan zorgpersoneel of magazijnmedewerkers. Dit kan erg belastend zijn voor onder meer de rugspieren. Het is belangrijk dat u zich als werkgever inspant om rugklachten te voorkomen. In de transportsector (pdf), zorg (pdf), groensector (pdf) en afbouw (pdf) zijn goede praktijken beschikbaar om zwaar lichamelijk werk te verlichten met hulpmiddelen. Een voorbeeld is dat werknemers een vacuümtiller gebruiken om met een gezonde tilhouding tegels te verplaatsen.
Werkt u in een andere branche, dan staan er misschien afspraken over het voorkomen van fysieke belasting in de arbocatalogus.