Druk op privatisering WGA neemt toe

Verzekeraars hopen dat het nieuwe kabinet de Wet werkhervatting gedeeltelijk arbeidsongeschikten (WGA) volledig privatiseert. Werkgevers kunnen nu nog eens per halfjaar kiezen of zij het WGA-risico van hun organisatie willen onderbrengen in een publieke of private verzekering.

Ook Achmea hoopt dat een nieuwe regering hiertoe overgaat. Volgens de verzekeraar zijn het vooral kleine bedrijven die niet kiezen voor een private verzekering. Vaak kennen zij deze mogelijkheid niet of vinden ze de materie te moeilijk.
Zowel uitvoeringsinstituut UWV als commerciële verzekeraars willen dat uw organisatie bij hen het WGA-risico verzekert. Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet de Tweede Kamer in april nog weten dat beide partijen door deze concurrentie de uitvoering van de voorziening zo scherp mogelijk aanpakken. Vanwege de demissionaire status van het kabinet is het plan om de WGA volledig te privatiseren niet doorgegaan.

Gedifferentieerde WGA-premie

Als het WGA-risico van uw organisatie is verzekerd bij UWV, kan uw premie flink oplopen. De werkgever betaalt een basispremie van 5,7% én een premie waarvan de hoogte afhangt van het aantal werknemers dat vanuit uw organisatie instroomt in de WGA. De ondergrens van deze gedifferentieerde WGA-premie is voor kleine werkgevers (met een loonsom van minder dan € 730.000) per 1 januari 2010 gestegen van 0,27% naar 0,59%. Dit is een ruime verdubbeling en komt neer op een minimumstijging van € 90 per werknemer. De maximumpremie bedraagt 1,59%.Voor grote werkgevers (met een loonsom van meer dan € 730.000) is deze ondergrens van 0% naar 0,06% opgeschoven, en de maximumpremie kan wel oplopen tot 2,12%.

WGA-premie vast

Bij verzekeraars ligt de premie meestal vast voor drie jaar, zo beloven zij. Zoals u in het bericht 'Privatiseren WGA-verzekering afgeschoten' van HR Rendement kon lezen, heeft uw organisatie nu nog de keuze om het WGA-risico bij UWV of bij een particuliere verzekeraar onder te brengen. Maak uw werkgever erop attent dat hij - om met ingang van 2011 eigenrisicodrager te zijn - vóór 1 oktober aanstaande zijn aanvraag bij de Belastingdienst moet indienen.