Wet werk en zekerheid krijgt geen uitstel
De maatregelen uit de Wet werk en zekerheid die voor dit jaar op de rol staan, gaan gewoon door. Dat heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten naar aanleiding van kritiek op de Wet werk en zekerheid. De minister is wel bereid om naar de kritiek te luisteren en heeft aangekondigd om bepaalde knelpunten op te lossen.
De Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN) had nog veel vragen en opmerkingen (pdf) bij het wetsvoorstel Werk en zekerheid (WWZ). Mede naar aanleiding van deze kritiek had de Eerste Kamer de minister om uitstel gevraagd van de onderdelen uit de WWZ die al moeten ingaan per 1 juli 2014. Minister Asscher vindt uitstel niet nodig, maar is wel bereid om reparatiewetgeving in te voeren om de Wet werk en zekerheid te verbeteren.
Reparatiewetgeving voor afwijken ketenbepaling
De aanpassing van de ketenbepaling in de WWZ maakt het voor bepaalde sectoren (zoals de zorg) bijvoorbeeld erg lastig om vakkrachten op te leiden. Reparatiewetgeving moet ervoor zorgen dat sociale partners de mogelijkheid blijven houden om van de ketenbepaling af te wijken voor arbeidsovereenkomsten die uitsluitend of overwegend zijn aangegaan in het kader van scholing. Tijdelijke contracten met een educatief karakter – zoals stages – kunnen in dat geval langer dan twee jaar duren zonder dat er recht ontstaat op een vast contract. De reparatiewetgeving wordt binnenkort bij de Tweede Kamer ingediend.
Wijziging wettelijke ketenbepaling
De wijziging van de ketenbepaling per 1 juli 2015 houdt in dat een medewerker op grond van de wet eerder recht heeft op een vast dienstverband. Een werkgever kan straks maximaal drie contracten voor bepaalde tijd afsluiten in een periode van twee jaar (nu drie jaar). Als u tussen opvolgende tijdelijke contracten een periode van meer dan zes maanden aanhoudt, ontstaat er geen vast dienstverband.