U bent hier

OR & Medezeggenschap
Schade bedrijfsauto op kosten bestuurder

Schade bedrijfsauto op kosten bestuurder

Het komt vaak genoeg voor: een werknemer rijdt met de bedrijfsauto tegen een paaltje tijdens het inparkeren, ziet een vuilniswagen over het hoofd of lanceert de auto bij het starten van de motor omdat de koppeling nog in de eerste versnelling stond. Maar wat zijn de regels bij de kosten van de veroorzaakte schade? Moet de pechvogel hiervoor opdraaien of komen deze voor rekening van de werkgever?

Het veroorzaken van schade aan een bedrijfsauto is hopelijk niet aan de orde van de dag binnen uw organisatie, maar is ook niet altijd te voorkomen. Als zo'n situatie zich voordoet, is het natuurlijk de vraag wie de schade moet betalen. Een werknemer hoeft niet voor de kosten op te draaien als hij onder werktijd schade veroorzaakt aan een bedrijfsauto. In de wet is namelijk vastgelegd dat werknemers geen schade hoeven te vergoeden die tijdens het werk is ontstaan, tenzij dat met opzet of door roekeloos gedrag is gebeurd (Burgerlijk Wetboek, Boek 6, artikel 170). Die schade komt dus voor rekening van de werkgever. Maar in de praktijk blijken veel werkgevers deze regel toch aan hun figuurlijke laars te lappen en laten zij de werknemer (deels) de veroorzaakte kosten betalen.

Maar niet altijd...

Het is belangrijk dat vaststaat of de veroorzaakte schade daadwerkelijk onder werktijd heeft plaatsgevonden, of buiten werktijd maar wel in duidelijke opdracht van de werkgever. Is dat niet het geval, dan mogen de kosten aan de werknemer doorgerekend worden. Overigens geldt woon-werkverkeer niet als werktijd! Die schade komt dus wél voor rekening van de werknemer. Maar er is nog een andere uitzondering. De bestuurder mag een werknemer namelijk ook aansprakelijk stellen voor schade veroorzaakt onder werktijd als zij dat met elkaar in de arbeidsovereenkomst zijn overeengekomen. Voorwaarde is dan wel dat de werknemer zelf voor de schade verzekerd is.