U bent hier

Onderneming & Fiscus
Fiscus gaat met de tijd mee

Fiscus gaat met de tijd mee

U kunt met gebruik van Digipoort en eXtensible Business Reporting Language (XBRL) elektronisch berichten sturen aan de Belastingdienst. De staatssecretaris van Financiƫn heeft dit onlangs in een besluit laten weten en daarbij de vereisten aangegeven.

De overheid zal de elektronische weg steeds vaker gebruiken om met u te communiceren. Hierbij gebruikt de Belastingdienst digipoort en XBRL voor het uitwisselen van informatie en de ontvangst van elektronische berichten. Digipoort is het elektronisch postkantoor van de overheid, dat de berichten ontvangt, de controle op een aantal eisen verzorgt en de ontvangst bevestigd. Een digitaal certificaat is echter wel verplicht om gebruik te maken van Digipoort.
De overheid gebruikt XBRL om gegevens over te dragen. XBRL is een open standaard voor het eenvoudig samenstellen en elektronisch uitwisselen van zakelijke gegevens en rapportages via Internet. In XBRL kunt u eenvoudig bijvoorbeeld aangiften, jaarrekeningen en facturen maken. Het is dan makkelijker voor verschillende partijen om deze informatie te lezen. In een recent besluit heeft de fiscus aangegeven dat het mogelijk is om informatie op deze wijze uit te wisselen. Daarnaast zijn in dit besluit ook de vereisten aangegeven.

Vereisten elektronisch berichtenverkeer

U kunt Digipoort en XBRL gebruiken voor het indienen van uw aangifte inkomstenbelasting (binnenlandse particulieren en ondernemers), vennootschapsbelasting en BTW. Voor de verkorte aangifte inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting gelden nog wel een paar specifieke voorwaarden. Vereist is dan dat de fiscale dienstverlener de aangifte indient en dat de dienstverlener een convenant horizontaal toezicht met de Belastingdienst heeft afgesloten. De ontvangstdatum voor de fiscus is het moment dat Digipoort de gegevens ontvangt. Het besluit heeft terugwerkende kracht tot 1 januari 2011.