Ontslagroute wordt straks bepaald door reden
Er is weer nieuws over de hervorming van het ontslagrecht. Uit het sociaal akkoord blijkt namelijk dat de twee ontslagroutes – via UWV en de kantonrechter – blijven bestaan, maar dat de reden voor ontslag bepalend wordt voor de ontslagweg die u doorloopt.
In het bericht ‘Sociaal akkoord bereikt: alles op een rij’ heeft u al kunnen lezen dat de plannen voor de hervorming van het ontslag weer drastisch zijn veranderd. Eerder zou de mogelijkheid om ontslag van een werknemer te regelen via de kantonrechter worden geschrapt (zie ook het bericht ‘Mogelijk transitiebudget én ontslagvergoeding’), maar als de plannen uit het sociaal akkoord doorgaan, blijft deze preventieve toets bij de rechter gewoon bestaan.
Bij disfunctioneren naar kantonrechter
Nu kunt u bij ontslag nog zelf kiezen van welke ontslagroute u gebruikmaakt, maar in het sociaal akkoord staat dat per 1 januari 2016 de aanleiding voor het ontslag gaat bepalen welke ontslagroute u moet nemen.
- Als het gaat om ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid, moet u kiezen voor ontslag via UWV.
- Gaat het om ontslag om persoonlijke redenen – denk bijvoorbeeld aan disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie – dan moet uw onderneming naar de kantonrechter stappen.
Wederzijds goedvinden en sectorcommissie
Een derde ontslagmogelijkheid is het ontslag met wederzijds goedvinden. Hiervan is sprake als de werknemer schriftelijk instemt met zijn ontslag. De werknemer heeft dan twee weken bedenktijd, zodat hij bijvoorbeeld niet in een vlaag van emotie instemt met het ontslag en hier later spijt van krijgt. De schriftelijke instemming heeft overigens geen nadelige gevolgen voor het recht op een werkloosheidsuitkering.
Mogelijk kan per cao worden besloten dat u het ontslag moet toetsen bij een zogenoemde sectorcommissie. Deze commissie wordt dan ingesteld door de cao-partners. De details hierover moeten nog worden uitgewerkt door de sociale partners en het kabinet.