U bent hier

Onderneming & Arbo
Permanente educatie verplicht in jeugdzorg

Permanente educatie verplicht in jeugdzorg

Werknemers in de jeugdzorg moeten zich straks allemaal inschrijven in een beroepsregister. Om geregistreerd te kunnen blijven in het register, moeten ze zich bovendien doorlopend bij- en nascholen. Ook komt er een beroepscode voor jeugdzorgwerkers en gedragswetenschappers. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat voor meer professionalisering in de jeugdzorg moet zorgen.

Het wetsvoorstel Kwaliteit beroepsuitoefening in de jeugdzorg waarmee de ministerraad onlangs heeft ingestemd, regelt dat jeugdzorginstellingen alleen mogen werken met jeugdzorgmedewerkers en gedragswetenschappers die in een kwaliteitsregister zijn ingeschreven. Om in het register te kunnen blijven staan, moeten de medewerkers zich bovendien doorlopend bij- en nascholen. 

Permanente educatie en tuchtrecht

In het systeem van permanente educatie dat wordt ingevoerd, is speciale aandacht voor het voorkomen, signaleren en stoppen van seksueel misbruik. Er komt ook tuchtrecht voor jeugdzorgmedewerkers. Een tuchtcommissie kan beoordelen of een medewerker beroepsmatig juist heeft gehandeld. In het uiterste geval kan de medewerker uit het register worden geschrapt bij onprofessioneel handelen.

Scholingsbeleid aanpassen voor beroepsregister

De criteria voor jeugdzorgwerkers zijn te vinden via het beroepsregister van agogisch en maatschappelijk werkers (BAMw). Om medewerkers in de jeugdzorg te stimuleren om zich alvast in te schrijven in het register is de campagne ‘Laat zien wat je waard bent’ gelanceerd. Via de site kunnen werkgevers in de jeugdzorg ook een toolkit vinden. In de toolkit vindt u tips hoe u uw scholingsbeleid kunt aanpassen aan de eisen voor (her)registratie voor jeugdzorgwerkers van het beroepsregister. Ook kunt u zich aanmelden voor een training over de beroepscode en het tuchtrecht.