U bent hier

Onderneming & Arbo
Niet eindeloos beroepen op bedenktermijn

Niet eindeloos beroepen op bedenktermijn

Door de invoering van de Wet werk en zekerheid krijgen werknemers straks bij het tekenen van de vaststellingsovereenkomst een standaard bedenktermijn van twee weken. De werknemer kan zich echter maar één keer in de zes maanden beroepen op deze bedenktermijn.

Zoals u heeft kunnen lezen in het bericht ‘Twee weken bedenktermijn bij ontslag’ mag uw werknemer per 1 juli 2015 na het afsluiten van de vaststellingsovereenkomst binnen twee weken van gedachten veranderen. In het wetsvoorstel Werk en zekerheid is nu opgenomen dat hij dit slechts één keer per zes maanden mag doen. Dit betekent voor u als werkgever dat u, als u na een beroep op de bedenktermijn een nieuwe vaststellingsovereenkomst met die werknemer sluit, meteen zekerheid heeft. De werknemer mag immers niet opnieuw terugkomen op zijn besluit om deze nieuwe overeenkomst te tekenen. De twee weken bedenktermijn zijn dus maar één keer van toepassing in een periode van zes maanden.

Weloverwogen keuze bij tweede vaststellingsovereenkomst

De gedachte achter de beperking van het gebruikmaken van de bedenktermijn is als volgt: bij de eerste vaststellingsovereenkomst is het voor uw werknemer van belang om voldoende tijd te hebben om zich te bezinnen op het ontslag en juridisch advies in te winnen. Bij een tweede vaststellingsovereenkomst heeft hij deze tijd al gehad en kan hij dus een weloverwogen keuze maken zonder bedenktermijn. Het is voor hem dan al duidelijk wat de consequenties zijn als hij akkoord gaat met de nieuwe vaststellingsovereenkomst.

Wetsvoorstel goedgekeurd door de Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel Werk en zekerheid inmiddels goedgekeurd. Als ook de Eerste Kamer ermee instemt, gaat bovenstaande wijziging in op 1 juli 2015. Sommige andere wijzigingen gaan al per 1 juli 2014 in. In het bericht ‘Wat verandert er per 1 juli 2014?’ heeft u kunnen lezen welke maatregelen dit zijn.