U bent hier

Onderneming & Arbo
Veiligheidsvoorschriften soms onbegrijpelijk

Veiligheidsvoorschriften soms onbegrijpelijk

Met veiligheidsvoorschriften wilt u de veiligheid van uw werknemers waarborgen. Dit is echter lastig als uw werknemers onvoldoende kennis hebben van de Nederlandse taal waarin de veiligheidsvoorschriften geschreven zijn. Om te voorkomen dat dit tot arbeidsongevallen leidt, is er onlangs een nieuwe handreiking Taal en veiligheidsrisico’s uitgekomen.

Voor laaggeletterden en anderstaligen die de Nederlandse taal niet machtig zijn, is het moeilijk om veiligheidsvoorschriften te lezen en te begrijpen. Taal blijkt dan ook in 5% tot 10% van de arbeidsongevallen een rol te spelen. Daarom heeft de Stichting van de Arbeid (STvdA) de handreiking Taal en veiligheidsrisico’s (pdf) uitgebracht. Deze praktische handleiding is ontwikkeld door TNO en moet onveilige werksituaties die het gevolg zijn van taalproblemen, verminderen.

Veiligheidsvoorschriften begrijpelijk maken door opleiding in taal

U kunt preventief te werk gaan door extra aandacht te besteden aan taalachterstanden binnen uw organisatie. Maak het onderwerp in uw organisatie bespreekbaar. Werknemers vinden het namelijk vaak moeilijk om voor hun taalproblemen uit te komen. Verder kunt u ervoor kiezen om taalopleidingen op te nemen in uw opleidingsaanbod. Spoor daarbij de laaggeletterden aan om hun taal bij te spijkeren. De oplossingen uit de handreiking Taal en veiligheidsrisico’s kunt u opnemen in de arbocatalogus en de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) van de organisatie.