Kans op hartinfarct neemt toe met werkdruk
De kans op hart- en vaatziekten neemt aanzienlijk toe naarmate werknemers meer last hebben van stress door werkdruk. Dat blijkt uit recent onderzoek van TNO. Vermoedt u dat er werknemers zijn in uw achterban die rondlopen met stress door een te hoge werkdruk? Dan kunt u hen wel degelijk oplossingen aanreiken.
Kortgeleden publiceerde TNO de resultaten van een onderzoek naar het effect van een hoge werkdruk op de kans op hart- of vaatklachten. Werkdruk is de combinatie van veel taakeisen met weinig regelruimte. Werknemers met een flinke ‘to do’-lijst die geen ruimte hebben om het werk zelf in te delen, ervaren een hoge werkdruk. Hierdoor hebben ze 23% meer kans op hart- en vaatziekten dan werknemers zonder een hoge werkdruk.
Verlaag de kans op infarct met toekomstperspectieven
Uw bestuurder kan de werkdruk van werknemers verlagen door rekening te houden met de oorzaken van een hoge werkdruk. Zo helpt het als werknemers de vrijheid hebben om hun werk zelf in te delen (autonomie). Ook bij een enorme waslijst aan taken verlaagt het hebben van autonomie de werkdruk. Daarnaast helpt het als werknemers duidelijkheid hebben over hun taken en verantwoordelijkheden. Ontplooiingsmogelijkheden hebben ook een positief effect op de werkdruk. Een werknemer met doorgroeimogelijkheden heeft een positieve blik op de toekomst en zal zijn werkdruk als minder ernstig ervaren. Overleg met werknemers en hun leidinggevenden over de werkdruk en kijk of u uw bestuurder zover kunt krijgen om de genoemde factoren aan te passen.
Leefstijl heeft grote invloed
Overigens geven de onderzoekers aan dat het risico op hart- en vaatziekten vooral wordt verminderd als werknemers een gezonde leefstijl hebben en bijvoorbeeld stoppen met roken. U kunt werknemers en hun leidinggevenden dus ook attenderen op het belang van gezond eten, voldoende beweging en stoppen met roken. Dat kan via de werkgever, maar u kunt er ook aandacht aan besteden in uw eigen media (social media, mailing, nieuwsbrief etc.).