Robots zijn bedreiging voor werkgelegenheid

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangekondigd dat robots een bedreiging vormen voor de werkgelegenheid. Volgens Asscher zullen robots, computers en andere vormen van automatisering er de komende tijd voor zorgen dat het aantal banen voor werknemers afneemt.

Robots worden steeds toegankelijker, betrouwbaarder en goedkoper. Hoewel ze niet het eeuwige leven hebben, zijn ze nooit ziek en vragen ze ook niet om loonsverhoging. Het is daarom niet vreemd dat ze steeds meer taken overnemen die nu gedaan worden door met name laag geschoolde werknemers. Op een congres over de invloed van technologie op de arbeidsmarkt noemde minister Asscher automatisering dan ook een bedreiging voor de werkgelegenheid. Voorbeelden hiervan zijn zelfrijdende auto’s die er straks voor zullen zorgen dat pakketbezorgers en buschauffeurs hun baan verliezen en volautomatische melkrobots die de banen van veeboeren zullen vervangen.

Werkgevers moeten blijven investeren in mensen

Om ons land voor te bereiden op deze toekomst is het volgens de minister belangrijk dat werkgevers blijven investeren in de ontwikkeling van hun werknemers. Van-werk-naar-werk begeleiding speelt hierbij een belangrijke rol. De minister verwees onder meer naar de invoering van de brug-WW. Deze uitkeringsvorm moet ervoor zorgen dat met ontslag bedreigde werknemers kunnen worden omgeschoold naar een baan in een sector met personeelstekorten.

Minder belastingen op arbeid

Als het aan de minister ligt, gaat ook het fiscale stelsel op de schop. Zo moeten de belastingen op arbeid – met name aan de onderkant van de arbeidsmarkt – omlaag. Als de belastingen omlaag gaan, worden de loonkosten van  werknemers lager. Dit maakt het aantrekkelijker voor werkgevers om werknemers aan te nemen in plaats van te investeren in automatisering.