U bent hier

Onderneming & Arbo
Opleiding werknemers sinds 2005 toch in de lift

Opleiding werknemers sinds 2005 toch in de lift

Hoewel werkgevers de afgelopen jaren bezuinigden op het opleidingsbudget, stijgt het aantal werknemers dat een bedrijfsopleiding volgt. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2010 36% van de werknemers in het bedrijfsleven een bedrijfsopleiding volgde. Dat percentage lag in 2005 nog op 34%.

In totaal trokken bedrijven € 1,6 miljard aan scholing uit, omgerekend per werknemer is dat een gemiddelde van € 435. Dat bedrag komt overeen met ongeveer 1% van de totale arbeidskosten. Werkgevers waren in 2005 nog ongeveer 1,5% van die kosten kwijt aan opleiding. Meer werknemers met minder budget opleiden, kunt u alleen bereiken als u efficiënt met uw middelen omgaat. Voor u blijft de uitdaging om te zoeken naar de goedkoopste en effectiefste opleidingsmethoden.

Grote bedrijven betalen meer aan opleiding

Grote bedrijven geven gemiddeld twee keer zo veel geld uit aan bedrijfsopleidingen als kleine bedrijven. Ook tussen sectoren bestaan behoorlijke verschillen. Energie-, water- en afvalbedrijven gaven in 2010 per werknemer bijna € 1.200 uit aan scholing. In de horeca en de handel lag dat bedrag onder de € 200. U wilt natuurlijk niet achterblijven bij de concurrentie. Op de website van het CBS kunt u zien hoeveel bedrijven in uw branche gemiddeld per werknemer uitgeven.