U moet zich straks aan oordeel UWV houden
Als een zieke werknemer volgens de bedrijfsarts gewoon weer aan het werk kan, maar zelf vindt dat hij nog arbeidsongeschikt is en dus niet komt werken, kunt u zijn loon bij wijze van dwangmiddel opschorten. Op dit moment kan een werknemer daar niet zo veel tegen ondernemen. Hij kan wel een deskundigenoordeel bij UWV aanvragen, maar de werkgever hoeft zich daar niets van aan te trekken. In de toekomst komt hier misschien verandering in.
Op dit moment is het deskundigenoordeel van UWV vrijblijvend. De werknemer kan het voor € 50 aanvragen om te bewijzen dat hij echt nog niet in staat is om te re-integreren. Uit onderzoek van Stichting De Ombudsman en UWV is gebleken dat de werknemer bij zo’n second opinion in meer dan de helft van de gevallen gelijk krijgt. Maar zelfs als uit het onderzoek van de externe deskundige blijkt dat de werknemer inderdaad geen werkzaamheden kan verrichten, kan de werkgever dit negeren. Vaak wordt de uitkomst van het deskundigenoordeel niet eens besproken.
Deskundigenoordeel moet bindend worden
Stichting De Ombudsman heeft in een rapport (pdf) geadviseerd om hier verandering in te brengen. Het deskundigenoordeel moet bindend worden, zodat zieke werknemers echt de mogelijkheid hebben om zich tegen opschorting van hun loon te verweren. Aan de andere kant kan dit ook uw positie versterken. Als uit het deskundigenoordeel blijkt dat de werknemer wel in staat is om te werken, moet de werknemer zich daar immers ook aan houden.