Weinig verandering voor WGA-premie in 2013

Uw onderneming betaalt een gedifferentieerde WGA-premie voor het onderbrengen van het WGA-risico bij UWV. Onlangs maakte UWV de premies voor volgend jaar bekend. De premie daalt licht in 2013 of blijft gelijk aan die van dit jaar. Dit geldt voor zowel kleine als grote werkgevers.

Bij de gedifferentieerde WGA-premie is er een onderscheid tussen kleine en grote werkgevers. Bedroeg het premieloon in 2010 minder dan € 755.000, dan is uw onderneming in 2012 een kleine werkgever. Was het premieloon van uw onderneming in 2010 hoger, dan is uw onderneming dit jaar een grote werkgever. De minimum- en maximumpremie daalt volgend jaar licht voor kleine werkgevers. Voor grote werkgevers blijft de minimumpremie in 2013 hetzelfde als dit jaar, terwijl de maximumpremie naar 2,08% daalt.

WGA-premie hangt af van arbeidsongeschiktheidsrisico

De uiteindelijke WGA-premie die uw onderneming betaalt, hangt af van het arbeidsongeschiktheidsrisico in uw onderneming. Hoe meer werknemers er vanuit uw onderneming na twee jaar arbeidsongeschiktheid in de WGA belanden, hoe hoger de gedifferentieerde WGA-premie die u moet betalen.

Premies zijn relevant

U kunt ook eigenrisicodrager (ERD) voor de WGA worden. U betaalt dan geen gedifferentieerde WGA-premie, maar uw onderneming draait wel tien jaar lang op voor de WGA-uitkering van langdurig arbeidsongeschikten. Dit is dus vooral aantrekkelijk als er vanuit uw onderneming weinig werknemers instromen in de WGA. U kunt voor dit risico dan ook zelf een verzekering afsluiten. De door UWV bekendgemaakte premies zijn relevant, omdat u daardoor weloverwogen kunt beslissen of uw onderneming eigenrisicodrager wil worden voor de WGA. Ook de ERD-wijzer van UWV kan u verder ondersteunen bij het nemen van deze beslissing. Als uw onderneming per 2013 zelf het risico van langdurig arbeidsongeschikten wil dragen, moet u dit vóór 2 oktober 2012 doorgeven aan de Belastingdienst.