Bijtelling auto altijd op jaarbasis
Rijdt u een deel van het jaar niet privé in de auto van de zaak, dan geldt voor u toch de bijtelling op jaarbasis voor het privégebruik van de auto van de zaak. U kunt alleen onder deze bijtelling uitkomen als u minder dan vijfhonderd kilometer op jaarbasis privé rijdt. Rechtbank Leeuwarden heeft dit recent bepaald in een zaak waarin dit speelde.
De bijtelling voor privégebruik van de auto van de zaak is bij u van toepassing als u meer dan vijfhonderd kilometer privé rijdt. De bijtelling geldt voor het hele jaar als de werkgever u een heel jaar een auto ter beschikking heeft gesteld. In de zaak die speelde voor de rechtbank in Leeuwarden had de werkgever in 2007 een auto van de zaak ter beschikking gesteld aan een werknemer. Het was de werknemer verboden om met de auto privé te rijden en hij had daarom ook een ‘verklaring geen privégebruik' van de Belastingdienst ontvangen. Vanaf 23 juli 2007 kreeg de werknemer echter een andere auto en daarmee werd wel privé gereden. De werkgever paste vanaf dat moment ook de bijtelling voor privégebruik van de auto van de zaak toe. De inspecteur legde een naheffingsaanslag op over de eerste maanden van 2007. De discussie was of deze naheffingsaanslag terecht was en de rechtbank in Leeuwarden mocht zich daar over buigen.
Terecht naheffingsaanslag
De rechter vond dat de inspecteur terecht een naheffingsaanslag loonheffing had opgelegd. De rechtbank was van mening dat de werknemer heel 2007 de beschikking had over een auto van de zaak. Het maakte hierbij niet uit dat het ging om twee auto's, omdat de ene auto een vervanger was van de andere. Volgens de rechter was slechts een uitzondering mogelijk als de werknemer op jaarbasis de personenauto voor niet meer dan vijfhonderd kilometer privé gebruikte. Dit was niet het geval, dus was de bijtelling voor het privégebruik op jaarbasis terecht.
Rechtbank Leeuwarden, 29 oktober 2010, LJN: BO3174