U bent hier

Onderneming & Arbo
Einde aan mogelijkheid vierde contract

Einde aan mogelijkheid vierde contract

Per 1 januari 2012 kunt u jonge werknemers geen tijdelijk vierde contract meer aanbieden. De mogelijkheid om werknemers van 15 tot en met 26 jaar een extra tijdelijk contract te geven, komt volgend jaar namelijk te vervallen. Voor jongeren die vóór 1 januari 2012 een vierde tijdelijk contract hebben of in hun vierde jaar zitten, geldt een overgangsregeling.

In het bericht ‘Jongeren tot 27 jaar mogen vier contracten’ kon u al lezen over de introductie van de crisismaatregel. Sinds juli 2010 kunt u werknemers onder de 27 jaar vier jaar of vier arbeidsovereenkomsten lang een tijdelijk dienstverband aanbieden. Wilt u de werknemer na deze vier tijdelijke contracten (of na vier jaar) houden, dan bent u alsnog verplicht een vast contract aan te bieden.

Bescherming tegen economische crisis

De mogelijkheid om jongeren een vierde tijdelijk contract aan te kunnen bieden, moest deze groep werknemers gedurende de economische crisis beter beschermen tegen werkloosheid. Uit de evaluatie van de regeling onder 19.000 jongeren die een vierde tijdelijk contract hebben gekregen, blijkt dat de maatregel 10.000 van hen aan het werk heeft gehouden. Zonder deze optie hadden zij hun baan verloren. De andere kant van de medaille is echter dat aan 9.000 jongeren anders een vast contract was aangeboden, terwijl zij nu een vierde tijdelijk contract kregen. Op basis van het onderzoek is besloten dat de maatregel eindigt per 1 januari 2012.

Vierde overeenkomst blijft doorlopen

Er is een overgangsregeling voor jongeren die vóór 1 januari 2012 een vierde tijdelijk contract hebben of in hun vierde jaar zitten. Op het moment dat de regeling eindigt, houden zij hun vierde tijdelijke overeenkomst. U moet hun dan een overeenkomst voor onbepaalde tijd aanbieden als hun vijfde contract of vijfde jaar ingaat. Voorwaarde is wel dat ze gedurende dit vierde contract of vierde jaar jonger dan 27 jaar zijn. Een jongere die tijdens zijn vierde tijdelijke contract 27 jaar wordt, heeft u onherroepelijk in vaste dienst.