U bent hier

Onderneming & Fiscus
Uw fiscale nummer doet er niet toe!

Uw fiscale nummer doet er niet toe!

Uw aanslagbiljet is niet ongeldig als het fiscale nummer onjuist is. Op het aanslagbiljet moeten de naam, het te betalen bedrag, de plaats van betaling en de betaaltermijnen echter wel kloppen. Dit blijkt uit een recent arrest van de Hoge Raad.

In het arrest van de Hoge Raad ging het om een bv die als douane-expediteur werkzaam was. De bv had aangifte gedaan voor douanerechten, maar na controle bleek dat de douanewaarde van de textielgoederen te laag was aangegeven en dat daardoor te weinig douanerechten waren afgedragen. De bv ontving een aanslagbiljet met de naam van de juiste bv, maar het fiscaal nummer was van een gelieerde bv. Deze gelieerde bv was wel op hetzelfde adres gevestigd. Door deze fout was het aanslagbiljet volgens de bv ongeldig. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde dat de fout in het aanslagbiljet misverstanden opriep en niet tot belastingverplichting kon leiden. Volgens de rechter was het fiscaal nummer namelijk van wezenlijke betekenis in de correspondentie met de fiscus. De staatssecretaris tekende hiertegen beroep in cassatie aan.

Essentiƫle onderdelen aanslagbiljet

Volgens de Hoge Raad moest het aanslagbiljet de betaaltermijnen, de naam van de bv, het bedrag van de aanslag en de plaats van betaling vermelden. Het fiscaal nummer vormde geen essentieel onderdeel van het aanslagbiljet. De Hoge Raad koos dus de kant van de staatssecretaris. De geadresseerde op het aanslagbiljet zou immers geen reden hebben om eraan te twijfelen dat het aanslagbiljet voor de bv bedoeld was. Aan de tenaamstelling van het aanslagbiljet zou de bv meer waarde moeten hechten dan aan het fiscale nummer. Naar het oordeel van de Hoge Raad was het aanslagbiljet dus geldig.
Hoge Raad, 3 december 2010, LJN: BO5975