Twee Digipoort-kanalen voor loonaangifte
Nog een dikke week kunnen werkgevers hun loonaangifte indienen op de oude manier. Per 1 maart kan dat alleen nog maar via Digipoort. Elke werkgever moet dan de keuze hebben gemaakt voor één van de twee beschikbare kanalen.
Per 1 maart 2017 moet iedere werkgever zijn aangifte loonheffingen bij de Belastingdienst indienen via Digipoort. De oude manieren om de loonaangifte bij de fiscus te krijgen – het BAPI-kanaal en het FOS-kanaal – worden per die datum afgeschaft. De overstap naar Digipoort heeft echter voor uw organisatie nog wel wat administratieve voeten in de aarde.
Kanaal afhankelijk van omvang berichten
Digipoort heeft voor het doen van aangifte loonheffingen namelijk twee kanalen: een kanaal voor standaardberichten (WUS) en voor grote berichten (FTP). Welk kanaal uw organisatie moet gebruiken, hangt af van de omvang van de berichten. Kort gezegd is het WUS-kanaal te gebruiken zolang de berichten gecomprimeerd kunnen worden tot maximaal 15 MB.
Als de (gecomprimeerde) loonaangifte regelmatig tegen de grens van 15 MB aanzit, kan het verstandig zijn om over te stappen naar het FTP-kanaal. Als het bericht onverwacht een keer groter is, komt het anders niet bij de Belastingdienst aan. Uw organisatie doet dan mogelijk te laat aangifte.
Is het salarispakket er ook klaar voor?
Om de loonaangifte via Digipoort te kunnen verzenden, moet uw organisatie beschikken over een PKIoverheid services servercertificaat. Daarnaast moet de salarissoftware klaar zijn voor de overstap. Als het goed is, heeft uw softwareleverancier inmiddels laten weten dat het salarispakket geschikt is gemaakt voor loonaangiftes via Digipoort. Het is slim om na te vragen of het pakket dat uw organisatie gebruikt, het juiste kanaal aankan en of de software zo nodig berichten kan comprimeren.