Roep om behoud van WOR-heffing
Zeer binnenkort - op 2 september - zal het dagelijks bestuur van de Sociaal Economische Raad (SER) een beslissing nemen over de afschaffing van de WOR-heffing en het GBIO. Veel partijen roeren zich nu. Zo is de Nederlandse Vereniging voor Medezeggenschap (NVMz) tegen de afschaffing van de WOR-heffing. Door deze heffing af te schaffen, zullen ondernemingsraden onder druk van hun bestuurder geen scholing meer krijgen, meent de NVMz.
De WOR-heffing afschaffen (een heffing voor alle organisaties gerelateerd aan de loonsom) zal de kwaliteit van het overleg tussen OR en bestuurder niet ten goede komen. Dit schrijft de NVMz in een brief aan de voorzitter van de SER. De NVMz vindt het verbazingwekkend dat werkgevers én vakbonden het GBIO (Gemeenschappelijk BegeleidingsInstituut Ondernemingsraden) en de WOR-heffing willen opheffen. Zij hadden graag gezien dat er overleg was geweest met de medezeggenschapsorganen of vertegenwoordigers daarvan. Aan u - als werknemersvertegenwoordiger - is niets gevraagd, zo zeggen zij.
Het GBIO heeft overigens wel de mening van ondernemingsraden over de afschaffing van het GBIO en de WOR-heffing gepeild. Op een speciale GBIO-website kon u tot gisteren uw mening invullen. Vandaag heeft het GBIO de meningen aan de SER overhandigd.
Bestuurders zijn vóór
De Raad van Centrale Ondernemingsorganisaties (RCO) vindt dat het principe van gesubsidieerde scholing via de WOR-heffing achterhaald en te duur is. Maar dat is te verwachten: de RCO is het samenwerkingsverband van VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland. Werkgevers willen vaak liever niet al te veel geld in OR-scholing stoppen.
Minder kennis voor OR
De vraag blijft wat volgende week gaat gebeuren: als de WOR-heffing wordt afgeschaft zal vooral het midden- en kleinbedrijf het nog moeilijker krijgen om te komen tot het instellen van een OR, ondanks de wettelijke verplichting. Ondernemingsraden krijgen immers steeds meer te maken met complexe zaken en zij moeten dan wel de kennis in huis kunnen halen. Zonder WOR-heffing en GBIO zal dat moeilijker worden. Wij houden u op de hoogte!