Gratis anonieme hulp bij alcoholverslaving

Sinds 6 augustus 2012 kunt u uw werknemers wijzen op de gratis online training Alcohol en ik. Tijdens de training krijgen de deelnemers gedurende vijf weken opdrachten die hen moeten helpen om van hun alcoholverslaving af te komen. Werknemers kunnen zich anoniem aanmelden voor de online training. De werkgever of de zorgverzekeraar van de werknemer krijgen de testresultaten niet te zien.

Veel werknemers met een (dreigende) alcoholverslaving schamen zich over hun drinkpatroon en durven dan ook niet om hulp te vragen. Vermoedt u dat een werknemer zijn drinkgedrag niet in de hand heeft, stel hem dan op de hoogte van de anonieme training Alcohol en ik. Deze training is bedoeld voor iedereen van 18 jaar en ouder die meer inzicht wil hebben in zijn alcoholgebruik. Het kan een eerste stap zijn voor een werknemer om op deze manier van zijn verslaving af te komen. Deelnemers kunnen zelf bepalen op welk moment zij willen beginnen met de training.

Zelftest geeft inzicht in drinkpatroon

Staat een werknemer open voor hulp, dan kan de training hem helpen erachter te komen of hij echt verslaafd is. Op de website van de training staat namelijk ook een zelftest. De uitkomst geeft inzicht in het drinkpatroon en geeft aan welke gevolgen dit kan hebben. Blijkt uit de test dat er een risico bestaat op een alcoholverslaving, dan kan de werknemer vervolgens deelnemen aan de online training.

Tips om gedrag te veranderen

Tijdens de training moeten deelnemers een online dagboek bijhouden waarin ze invullen of en hoeveel ze hebben gedronken. Ook moeten ze noteren met wie ze op dat moment waren en wat hun gevoelens en gedachten waren. Hierdoor krijgen de deelnemers meer inzicht in hun drinkgedrag.
Daarnaast krijgen de deelnemers een aantal opdrachten. Ze leren de momenten herkennen waarop ze in de verleiding komen om te gaan drinken en krijgen ze tips om hun gedrag te veranderen.