Publieke WGA-verzekering in 2011 duurder

Beslist uw onderneming om in 2011 geen eigenrisicodrager voor de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) te worden, dan kost dit gemiddeld 0,62% aan gedifferentieerde WGA-premie. Dit is iets meer dan de 0,59% van dit jaar. Uitkeringsinstantie UWV heeft dit onlangs bekendgemaakt. Op hun website vind u een handige tool die u een indicatie kan geven hoe dit voor uw onderneming uitpakt.

U heeft nog tot en met 1 oktober de tijd om te beslissen of uw onderneming per 1 januari 2011 eigenrisicodrager (ERD) voor de WGA wordt of niet. Als WGA-ERD hoeft uw onderneming geen gedifferentieerde WGA-premie af te dragen, maar u draait dan wel tien jaar lang op voor de kosten van de WGA-uitkering als één van uw werknemers gedeeltelijk of geheel arbeidsongeschikt raakt. Hiervoor kan uw onderneming zich overigens ook privaat verzekeren. Dit kan allemaal aardig in de papieren lopen en dus moet u een weloverwogen beslissing maken over een eventueel eigenrisicodragerschap. Met de WIA-wijzer op de website van UWV kunt u uitrekenen hoeveel gedifferentieerde WGA-premie uw onderneming in 2011 ongeveer gaat betalen voor een publieke WGA-verzekering.

Wijzigen met online-formulier

Jaarlijks heeft uw onderneming de mogelijkheid om het eigenrisicodragerschap op 1 januari, dan wel op 1 juli, te beëindigen of in te laten gaan. Wilt u dit, dan moet u de Belastingdienst hierover tenminste dertien weken van tevoren – dus vóór 2 oktober of 1 april – informeren. U kunt hiervoor een formulier downloaden op de website van de fiscus.