U bent hier

OR & Medezeggenschap
Besluit over korten op pensioen in zicht

Besluit over korten op pensioen in zicht

Binnenkort maakt minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend in hoeverre de pensioenfondsen moeten korten op de pensioenuitkeringen. De minister hoopt de omvang van de kortingen beperkt te houden. De dekkingsgraden van de pensioenfondsen lijken iets te herstellen, maar liggen met 95% nog steeds ruim onder de 105%, die nodig is om aan de betalingsverplichtingen te voldoen.

Dat bepaalde pensioenfondsen moeten korten ligt voor minister Kamp al vast, maar met hoeveel is nog de vraag. De minister bespreekt de problemen rondom de pensioenen volgende week met de werkgevers en de vakbonden die zitting nemen in de besturen van de fondsen. Na deze gesprekken komt het onderwerp in het kabinet aan bod. Het moeten korten op de pensioenen hangt samen met de dekkingsgraden van de pensioenfondsen. De dekkingsgraad moet 105% zijn om aan de betalingsverplichtingen te voldoen.

Pensioen korten door lage rentestand

Eind augustus was de gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen licht gestegen naar 95%. Dit gemiddelde lag eind juli nog op 94%. Toch gaan er stemmen op dat de kortingen niet nodig zijn, omdat de fondsen meer dan voldoende geld in kas hebben. Deze situatie wordt veroorzaakt doordat de fondsen hun dekkingsgraad moeten berekenen op basis van de lage rentestand als gevolg van de crisis. Zouden de fondsen mogen rekenen met de gunstigere ‘Ultimate Forward Rate’, dan zou de gemiddelde dekkingsgraad uitkomen op 100%.