WGA-instroompercentages 2009 beschikbaar

Heeft uw onderneming meer dan 250 werknemers, dan kunt u sinds kort het WGA-instroompercentage over 2009 naast dat van vergelijkbare ondernemingen leggen. Uitkeringsinstantie UWV heeft deze cijfers gepubliceerd op hun website. Als uw onderneming minder dan 250 werknemers heeft, kan het overzicht alsnog handig zijn. U kunt dan het gemiddelde instroompercentage van grote werkgevers in uw sector opzoeken.

U weet natuurlijk dat u het loon van een werknemer die meer dan twee jaar ziek is niet langer hoeft door te betalen. Als hij dan voor minimaal 20% arbeidsongeschikt is, krijgt hij recht op een WGA-uitkering (Werkhervattingsregeling gedeeltelijk arbeidsgeschikten) van UWV. Tot die tijd moet u er echter wel alles aan doen om de werknemer weer volledig aan de slag te krijgen. Om grote ondernemingen hierin te stimuleren, publiceert UWV ieder jaar een overzicht van het relatieve aantal werknemers dat in de WGA is ingestroomd. Het gaat in het overzicht over 2009 (PDF) dus om werknemers die in 2007 ziek zijn geworden. In het overzicht zijn daarom alleen ondernemingen opgenomen die toen 250 of meer werknemers hadden.

Ook percentage per sector beschikbaar

Omdat de WGA-instroom per sector flink kan verschillen, zijn de ondernemingen in het overzicht gegroepeerd per sector. Per sector vindt u ook een gemiddelde instroom. Werknemers die in 2009 zijn ingestroomd in de IVA (Regeling inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten) zijn niet opgenomen in dit percentage, net als werknemers die na twee jaar ziekte minder dan 20% arbeidsgeschikt waren. Blijkt uw onderneming een relatief hoge WGA-instroom te hebben gehad in 2009, dan is het zaak dat u hier iets aan doet. Een zieke werknemer kost uw onderneming namelijk een hoop geld! Is het overzicht niet duidelijk voor u, dan kunt u op de website van UWV ook een toelichting (PDF) downloaden