U bent hier

Onderneming & Fiscus
Fiscale eenheid over de grens niet mogelijk

Fiscale eenheid over de grens niet mogelijk

Het is niet mogelijk voor uw bv om een fiscale eenheid vennootschapsbelasting (FE VPB) aan te gaan met een vennootschap over de grens. Het afwijzen van een verzoek om toepassing van het fiscale-eenheidsregime met een buitenlandse vennootschap is niet in strijd met het Europese recht. Dit heeft de Hoge Raad recent bepaald.

Het Nederlandse regime van de FE VPB kan voor uw bv's fiscale voordelen opleveren. Bij een fiscale eenheid kunt u onderlinge winsten en verliezen verrekenen, hoeft u slechts één aangifte te doen voor alle bv's in de fiscale eenheid en zijn transacties tussen de bv's binnen de fiscale eenheid fiscaal neutraal. In deze zaak ging het om een Nederlandse moedermaatschappij, die een fiscale eenheid aan wilde gaan met zijn Belgische dochtermaatschappij. De inspecteur wees het verzoek af. De Hoge Raad moest uiteindelijk aangeven of dit terecht was.

Filiaal in Nederland

Volgens het Nederlandse fiscale-eenheidsregime kunnen in Nederland gevestigde vennootschappen een FE VPB aangaan. Dit regime is ook van toepassing voor de buitenlandse vennootschap met een filiaal in Nederland. Voor vennootschappen zonder filiaal in Nederland is het niet mogelijk om onderdeel te gaan uitmaken van de FE VPB. De Hoge Raad heeft het Europese Hof gevraagd of dit verschil in behandeling gerechtvaardigd is.

Strijd Europees recht

Volgens het Europese Hof was het rechtvaardig dat Nederland geen FE VPB toestaat tussen een Nederlandse bv en een Belgische vennootschap. Dit was niet in strijd met het Europese recht. Zou Nederland een grensoverschrijdende fiscale eenheid wel toestaan, dan zou de moedermaatschappij zelf kunnen bepalen in welk land ze de verliezen wil verrekenen. Dit is niet de bedoeling van het systeem van de fiscale eenheid. De Hoge Raad ging mee met het Europese Hof en heeft aangegeven dat de inspecteur terecht het verzoek om toepassing van de fiscale eenheid over de grens heeft geweigerd. Een FE VPB over de grens is dus nog steeds niet mogelijk.
Hoge Raad, 7 januari 2011, LJN: BN0900