U bent hier

OR & Medezeggenschap
Wat vindt u van de jaarrekening 2009?

Wat vindt u van de jaarrekening 2009?

Loopt het boekjaar in uw organisatie gelijk aan het kalenderjaar dan was de jaarrekening over 2009 netjes uiterlijk 31 mei opgemaakt. De Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA) van een bv of nv heeft dan nog tot 31 juli de tijd om de jaarrekening vast te stellen, daarna moet het binnen acht dagen gepubliceerd worden. En dan komt de ondernemingsraad in actie.

Zoals u kon lezen in OR Rendement 6 is de financiële besturing van uw organisatie een hele onderneming. Het opmaken, vaststellen en publiceren van de jaarrekening van een bv is aan een aantal wettelijke voorwaarden gebonden. Zo moet de jaarrekening van de bv uiterlijk binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar definitief zijn en – indien nodig – voorzien van een accountantsverklaring. De AvA kan overigens besluiten om deze termijn te verlengen met zes maanden. Daarna heeft de AvA twee maanden om de jaarrekening vast te stellen, waarna uw bestuurder deze binnen acht dagen bij de Kamer van Koophandel (KvK) moet deponeren. Houdt uw bestuurder zich niet aan de regels rondom het opmaken, vaststellen en publiceren, dan is dat een economisch delict waar hij een enorme boete voor kan krijgen.

Jaarrekening in evaluatie

Kwantitatieve, veelal financiële (cijfermatige) gegevens zijn essentieel voor de eindejaarsevaluatie. Veelal gebeurt dat aan de hand van het jaarverslag of de jaarrekening die de werkgever nu heeft opgemaakt. Deze evaluatie kan leiden tot het bijstellen van het strategisch of meerjarenplan. Dit heet ook wel de planning- & controlcyclus. Hoe moet u de jaarrekening lezen? De gegevens uit het verleden betreffen concrete feiten. De jaarrekening geeft de prestatie van de organisatie van het afgelopen jaar weer. Het zijn daarmee cijfers uit het verleden en deze kunt u gebruiken om te analyseren hoe de organisatie heeft gepresteerd. Ook kan uw OR kijken of de verwachtingen (uitgeschreven in de begroting van het voorgaande jaar) zijn uitgekomen. Belangrijk is om u te realiseren dat het een terugblik is!