Vergeet ouders niet bij kind aan lopende band

Het is bijna vakantie en de eindexamens zitten er op. In veel organisaties - ook fabrieken - gaan jongeren aan de slag. Een arboprofessional in de industrie moet dan wel goed opletten. Jongeren vanaf 13 jaar mogen weliswaar aan de lopende band werken maar er moet wel een overeenkomst zijn afgesloten tussen de jongere, de ouders of verzorgers en de werkgever.

Op 1 april 2007 is de Nadere Regeling Kinderarbeid aangepast. Sindsdien mogen jongeren vanaf 13 jaar ook achter een lopende band werken. Jongeren vanaf 13 jaar mogen namelijk 'licht niet-industrieel werk' verrichten, zoals vakken vullen of helpen bij het inpakken. Gelijktijdig met de wijziging van de Arbeidstijdenwet is ook de Nadere Regeling Kinderarbeid aangepast. Onder ‘licht niet-industrieel werk' wordt sindsdien ook lopende band werk verstaan, op voorwaarde dat er een overeenkomst wordt gesloten. Lees meer in de 'Inspectiemodule Jongeren' van de Arbeidsinspectie (pdf)

Kinderwetje Van Houten

In principe is arbeid door kinderen tot en met 15 jaar verboden. Sinds het kinderwetje van Van Houten uit 1874, is kinderarbeid aan banden gelegd. Vanaf dat moment is kinderarbeid voor kinderen tot en met 12 jaar absoluut niet meer toegestaan. In de huidige wetten en regels is, op grond van Europese regelgeving, bepaald dat arbeid door kinderen van 13 tot en met 15 jaar is toegestaan... zij het onder zeer strikte voorwaarden!