U bent hier

Onderneming & Salaris
Werknemer mag UPO soms vertrouwen

Werknemer mag UPO soms vertrouwen

Volgens minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kunnen werknemers in bepaalde gevallen rechten ontlenen aan het jaarlijkse Uniform Pensioenoverzicht (UPO) dat ze van de pensioenuitvoerder krijgen. Voorwaarde is wel dat het vertrouwen dat de werknemer in de gegevens op zijn pensioenoverzicht heeft, gerechtvaardigd is. Het is aan de rechter om dat te beoordelen.

In de praktijk gaat er nogal eens iets mis met pensioenoverzichten. In het verleden zijn er talloze rechtszaken geweest over pensioenoverzichten met fouten erin en de rechten die de werknemer daaraan kan ontlenen. Vorig jaar daagde een werknemer de pensioenuitvoerder voor de rechter omdat zijn recht op een partnerpensioen door het overlijden van zijn ex-vrouw ineens met ruim
€ 11.000 afnam, ook al had het hogere bedrag aan partnerpensioen nadat hij hertrouwd was jaren op zijn pensioenoverzicht gestaan. Omdat hij de juiste persoonlijke informatie altijd tijdig aan de pensioenverzekeraar had doorgegeven, bepaalde de rechter dat de werknemer mocht vertrouwen op de informatie in zijn pensioenoverzicht. Dat in het pensioenoverzicht een disclaimer stond die meldde dat er geen rechten aan de gegevens in het overzicht konden worden ontleend, deed niet ter zake.

Rechter moet beoordelen

Deze uitspraak was aanleiding voor Kamervragen (pdf) over de rechten die werknemers kunnen ontlenen aan hun pensioenoverzicht. Minister Kamp gaf letterlijk aan dat er soms sprake is van ‘een rechtens te honoreren gerechtvaardigd vertrouwen op een pensioen' zoals in het pensioenoverzicht staat. De rechter moet – per individueel geval en aan de hand van de feiten en omstandigheden – beoordelen  of er sprake is van zo'n gerechtvaardigd vertrouwen.
Ook gaf de minister aan dat mensen een betrouwbaar pensioenoverzicht nodig hebben om hun oude dag te kunnen plannen. Als er toch fouten in een overzicht zitten, is het zaak dat die zo snel mogelijk worden hersteld.
Kantonrechter Rotterdam, 3 september 2010, LJN: BO6473