Werkgevers weigeren gezondheidsmaatregelen
Ook al is bewezen dat bepaalde maatregelen op het gebied van werk en gezondheid effectief zijn, toch doen werkgevers hier vaak niets mee. Uit onderzoek van TNO bleek dat werkgevers allerlei redenen hebben om goede maatregelen niet door te voeren. Tijd voor u als arboprofessional om uw werkgever ervan te overtuigen actie te ondernemen.
Waarom nemen werkgevers wel of geen maatregelen op het gebied van gezondheid, waarvan de effectiviteit is bewezen? Dit is de vraag die werd gesteld in het onderzoek van TNO (pdf). Wetenschappelijk bewijs van de effectiviteit lijkt werkgevers namelijk niet altijd te overtuigen. Tevreden werknemers en een balans tussen de kosten en de baten blijken voor werkgevers de belangrijkste aandachtspunten. Heeft de organisatie al een laag ziekteverzuim, dan zien de werkgevers de noodzaak van extra maatregelen vaak niet in. Verder zijn werkgevers vaak ongemotiveerd, hebben ze soms de behoefte lastige onderwerpen te vermijden en komen de voordelen van de maatregelen niet gelijk bij de werkgever zelf terecht.
Maak de werkgever bewust van de risico’s
Wilt u uw werkgever in beweging krijgen, dan is er werk aan de winkel! Om dit voor elkaar te krijgen moet u uw werkgever aanspreken op goed werkgeverschap en hem bewust maken van de risico’s als hij geen gezondheidsmaatregelen invoert. Verder is het natuurlijk van belang om te laten zien dat de maatregelen ook voordelen hebben, bijvoorbeeld een hogere productiviteit en lagere kosten. Tot slot wijst u uw werkgever op zijn wettelijke verplichtingen. Hierbij vindt u in de ondernemingsraad (OR) een goede partner. De OR heeft arbeidsomstandigheden en ziekteverzuim namelijk hoog op zijn agenda staan. Ook heeft een werkgever instemming nodig van de OR als hij een maatregel op dit gebied wilt invoeren.