Bijtelling privégebruik auto over heel jaar
De bijtelling voor privégebruik van een auto van de zaak geldt ook als een werknemer een deel van het jaar niet privé reed in zijn auto van de zaak. Onlangs werd dat weer bevestigd door de rechtbank in Leeuwarden. Alleen als een werknemer kan bewijzen dat hij minder dan vijfhonderd kilometer op jaarbasis privé gebruikmaakte van de auto, ontkomt hij aan de bijtelling.
Zodra een werknemer met een auto van de zaak niet kan bewijzen dat hij die auto minder dan vijfhonderd kilometer privé heeft gebruikt, krijgt hij te maken met het autokostenforfait. Als hem het hele jaar een auto ter beschikking stond, geldt deze bijtelling altijd voor een heel kalenderjaar. Dit is dus ook het geval als de werknemer de auto slechts een gedeelte van het jaar privé gebruikte.
Naheffingsaanslag voor bijtelling
Onlangs stond een man voor de rechtbank omdat hij het niet eens was met een naheffingsaanslag van de inspecteur. Hij had vanaf 23 juli 2007 de beschikking over een auto waarin hij privé reed. Vanaf die datum paste zijn werkgever de loonbijtelling toe. Het eerste halfjaar van 2007 reed hij in een andere zakelijke auto en had hij een Verklaring geen privégebruik. Bovendien was het hem verboden om privé gebruik te maken van deze auto. De rechter oordeelde dat de naheffingsaanslag, die sloeg op de loonbijtelling voor de eerste maanden van 2007, in stand mocht blijven. De man had immers ook in die maanden de beschikking over een auto van de zaak, ondanks dat hij tot 23 juli niet privé in een zakelijke auto reed.
Rechtbank Leeuwarden, 29 oktober 2010, LJN: BO3174