Buitenlandse boetes niet zomaar vergoeden
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mag een werkgever een verkeersboete die een werknemer in het buitenland heeft gekregen niet zomaar belastingvrij vergoeden. Alleen kosten die samenhangen met een behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking mogen vrij worden vergoed. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam.
Werknemers kunnen tijdens werktijd tegen verkeersboetes aanlopen. Uw onderneming mag die boetes in principe niet betalen of vergoeden zonder fiscale gevolgen (zie ook Salaris Rendement 2010-11). De Belastingdienst kan stellen dat bij niet-verhalen of vergoeden van een boete sprake is van een belast voordeel voor de werknemer. In de wet staat dat werkgevers geldsommen betaald aan de Staat ter voorkoming van strafvervolging in Nederland (waaronder verkeersboetes vallen) niet vrij mogen vergoeden. Door de formulering lijkt het erop dat het vergoeden van buitenlandse verkeersboetes geen probleem is. Dat was één van de argumenten waarmee een directeur-grootaandeelhouder (dga) bezwaar maakte tegen een naheffingsaanslag loonbelasting/premie volksverzekeringen van de fiscus.
Behoorlijke vervulling dienstbetrekking
De bv van de man had voor hem een Zwitserse boete van ruim € 3.500 betaald. Het gerechtshof in Amsterdam stelde echter dat de bv de boete had moeten verhalen. Als de kosten niet voortvloeien uit een behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking kan volgens de raadsheren ook bij buitenlandse boetes van onbelaste vergoeding geen sprake zijn. De snelheidsovertreding van de dga in deze zaak, hij had bijna 50 kilometer per uur te snel gereden, kon volgens het hof nooit noodzakelijk zijn geweest voor de vervulling van de dienstbetrekking en had daarom een privékarakter. De vergoeding was dan ook belast.
Gerechtshof Amsterdam, 13 januari 2011, LJN: BP2032