U bent hier

OR & Medezeggenschap
CBP houdt privégegevens scherp in het oog

CBP houdt privégegevens scherp in het oog

Er zijn aardig wat regeltjes waaraan uw bestuurder zich moet houden. Zeker voordat hij inbreekt op de persoonlijke levenssfeer van zijn werknemers. Pakt hij privacy niet zorgvuldig aan, dan kan hij het met het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) aan de stok krijgen, of natuurlijk met de ondernemingsraad!

Let er goed op dat uw bestuurder bijvoorbeeld niet met persoonsgegevens van zieken aan de haal gaat. Ook het CBP wil nog meer controleren of werkgevers zich aan de regels rond privacy houden. Werkgevers die dat niet doen, kunnen stevige sancties krijgen. Vorig jaar was er een arbodienst die stelselmatig medische gegevens aan werkgevers doorspeelde en die door het CBP flink is aangepakt.

Medische gegevens blootgeven

Het CBP had de arbodienst in 2009 jaar al tweemaal gewaarschuwd dat medische gegevens onder het medisch beroepsgeheim vallen en dus niet in handen van derden mogen vallen. Arbodiensten mogen (en moeten!) de werkgever wel informeren over de mate van arbeidsongeschiktheid van de werknemer, maar ze mogen daarbij geen medische gegevens blootgeven. Toen bleek dat de waarschuwingen aan de arbodienst niets geholpen hadden, legde de CBP de arbodienst een dwangsom van € 1.000 per geconstateerde overtreding op. Sindsdien heeft de betreffende arbodienst – naar eigen zeggen – het medisch beroepsgeheim dan ook niet meer geschonden.