U bent hier

OR & Medezeggenschap
OR van NV heeft spreekrecht op AVA

OR van NV heeft spreekrecht op AVA

Zit u in een ondernemingsraad van een naamloze vennootschap (NV), dan heeft u vanaf 1 juli 2010 spreekrecht op de aandeelhoudersvergadering (AVA). U kunt dan uw mening geven over uw bestuurders en hun beloning. Het is echter symboolwetgeving, want als OR heeft u nu al het recht om ongevraagd een standpunt over het voorgenomen beloningsbeleid te formuleren en dit op de vergadering onder de aandacht te brengen.

Op 9 december 2009 had de Tweede Kamer het wetvoorstel al aangenomen. Maar nu pas is de wet Spreekrecht OR officieel ingegaan. Als OR van een NV heeft u voortaan het recht uw standpunt kenbaar te maken over voorgestelde besluiten van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA). Maar alleen als het om de volgende onderwerpen gaat: 

  1. Goedkeuring van belangrijke bestuursbesluiten in de zin van artikel 2:107a lid 1 BW (nieuw artikel 2:107a lid 3 BW);
  2. Vaststelling van het bezoldigingsbeleid ten aanzien van bestuurders (nieuw artikel 2:135 lid 2 BW);
  3. Benoeming, schorsing en ontslag van bestuurders en commissarissen in een NV waarop het structuurregime niet van toepassing is (nieuw artikel 2:134a respectievelijk 2:144a BW);
  4. Benoeming van commissarissen op voordracht van de Raad van Commissarissen in een NV waarop het structuurregime van toepassing is (nieuw artikel 2:158 lid 4 BW).

Wie wijst u aan?

De wet is van toepassing op alle NV's, zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde. U kunt uw voorzitter aanwijzen als vertegenwoordiger van de ondernemingsraad, maar u kunt ook een ander lid aanwijzen. Uw bestuurder moet de ondernemingsraad volgens de wet ‘tijdig' oproepen voor de aandeelhoudersvergadering. Dat betekent dat hij het 72 dagen voor de aandeelhoudersvergadering aan u moet laten weten.