Beperk gevolgen van de WKR voor uw achterban
Als de werkkostenregeling (WKR) per 1 januari 2015 verplicht wordt ingevoerd, is de kans groot dat uw bestuurder moet snijden in de (secundaire) arbeidsvoorwaarden. Komt het totaal aan vergoedingen en verstrekking namelijk boven het werkkostenforfait uit, dan moet hij een flinke eindheffing betalen over het meerdere.
Bij de verplichte invoering van de WKR per 1 januari 2015 is het de taak van uw OR of PVT om ervoor te zorgen dat dit geen – of zo min mogelijk – negatieve gevolgen heeft voor de werknemers. Dit speelt met name als het totaalbedrag aan vergoedingen en verstrekkingen hoger is dan de vrije ruimte (1,2% van de totale fiscale loonsom). Over het meerdere moet uw bestuurder belasting betalen. In dat geval heeft hij drie mogelijkheden:
- De werkgever neemt de belastingheffing zelf voor zijn rekening. Over het bovenmatige bedrag betaalt hij 80% belasting.
- Hij telt de waarde van de vergoeding of verstrekking op bij het loon van de werknemers, waarna hierover loonbelasting en sociale premies worden ingehouden. Hierdoor daalt het nettoloon van de werknemer.
- Hij snijdt in de vergoedingen en verstrekkingen, en wel zodanig dat heffing van loonbelasting niet langer aan de orde is.
Eenzijdig wijzigingsbeding is belangrijke voorwaarde
De meeste werkgevers kiezen ervoor om te snijden in de vergoedingen en verstrekkingen. Dat kan echter niet zomaar. Heeft uw werkgever een eenzijdig wijzigingsbeding opgenomen in de arbeidsovereenkomst of het personeelsreglement én een zwaarwegend bedrijfsbelang, dan is het wijzigen van arbeidsvoorwaarden meestal wel mogelijk. Er is sprake van een zwaarwegend bedrijfsbelang als het huidige arbeidsvoorwaardenpakket onder de nieuwe wetgeving voor bedrijfseconomische problemen zorgt. Let op: uw bestuurder moet dit kunnen aantonen!
Niet automatisch instemmingsrecht
Is er geen eenzijdig wijzigingsbeding, dan kan uw bestuurder mogelijk een beroep doen op goed werknemerschap. Het uitgangspunt hiervan is dat werknemers akkoord moeten gaan met redelijke voorstellen. Weet in elk geval dat de werkgever functies, salaris, arbeidsduur en vakantiedagen niet te pas en te onpas mag wijzigen. Wijzigingen in arboregelingen, zoals bedrijfsfitness, zijn instemmingsplichtig. Uw OR heeft ook instemmingsrecht als de bestuurder een regeling wijzigt op het gebied van scholing, winstdeling of spaarregelingen. De PVT heeft daarover adviesrecht.