U bent hier

Onderneming & Arbo
Duurzaam inzetbaar door open communicatie

Duurzaam inzetbaar door open communicatie

Door de nieuwe pensioenplannen moet iedereen in de toekomst langer aan het werk blijven. Als HR-professional is het dus belangrijk dat u investeert in gezonde en vitale werknemers om hen duurzaam inzetbaar te houden. Met een goede communicatie zorgt u dat u weet wat er bij werknemers speelt, zodat u hier op tijd op kunt inspelen. Maar dit is niet altijd even makkelijk. Hoe kunt u dit het beste aanpakken?

U kunt als werkgever veel doen om uw werknemers langer vitaal aan het werk te houden. Door open te communiceren, helpt u werknemers om naar voren te brengen wat er speelt. Maar open communicatie heeft ook te maken met het goede voorbeeld geven, kennis hebben en inspelen op levensfasen en signalen van bijvoorbeeld overbelasting herkennen.

Aandachtspunten voor duurzame inzetbaarheid

Met duidelijke en open communicatie houdt u werknemers betrokken en gemotiveerd, wat erg belangrijk is voor hun inzetbaarheid. Voor een open communicatie zijn de volgende punten van belang:

  • Erken uw werknemer en zijn bijdrage aan de organisatie. Het gaat lang niet altijd om geld. Werknemers willen worden gezien als mens met hun (eigen)aardigheden en specifieke kwaliteiten.
  • Kunnen werknemers trots zijn op wat de organisatie en het team neerzet of ambieert? Uitdagende doelstellingen kunnen helpen, net als de terugkoppeling van klantonderzoeken of de bevindingen van een ‘mystery guest’ zoals sommige horeca- en winkelbedrijven doen.
  • Geef aandacht en ondersteuning bij belangrijke gebeurtenissen in het leven van de werknemer. De meeste werknemers zullen dit erg waarderen en op hun beurt hun beste beentje voorzetten als er iets extra’s nodig is.
  • Maak duidelijk dat het óók voor de werknemer belangrijk is om duurzaam inzetbaar te blijven en daarin proactief te zijn. Praat regelmatig met werknemers over:
    • functioneren en scholing;
    • hun eigen loopbaandoelen en hoe die passen binnen de bedrijfsdoelen. Maak afspraken over wederzijdse investeringen;
    • de werkbelasting in relatie met de belastbaarheid;
    • gezondheid en levensfase.

In het oktobernummer van HR Rendement van dinsdag 4 oktober leest u meer over hoe u duurzame inzetbaarheid in de praktijk kunt brengen.