AOW vanaf verjaardag per 1 april 2012
Vanaf 1 april 2012 ontvangen werknemers hun AOW-uitkering op de dag waarop zij ook recht krijgen op AOW, namelijk als zij 65 jaar worden. Nu is het nog zo dat het recht op AOW begint op de dag waarop iemand 65 jaar wordt terwijl de uitkering al begint op de eerste dag van de maand waarin iemand 65 jaar wordt. De Tweede Kamer heeft onlangs ingestemd met het voorstel om de ingangsdatum te verplaatsen en op die manier ongeveer € 60 miljoen per jaar te besparen.
Het kabinet heeft ervoor gekozen om de loon- en premieheffing niet aan te passen. Als de hoogte van de loonheffing in de maand waarin iemand 65 jaar wordt afhankelijk zou worden van de dag waarop iemand daadwerkelijk 65 jaar wordt, zou u in de praktijk met ongeveer dertig extra maandtabellen worden geconfronteerd. In de maand waarin de werknemer 65 jaar wordt, moet u bij de uitbetaling van het loon wel rekening houden met het feit dat u vanaf de eerste dag van die maand geen premie AOW en premies werknemersverzekeringen meer hoeft in te houden en af te dragen. Er geldt dan ook een lagere heffingskorting.
Cao’s aanpassen aan wetswijziging
Cao’s die functioneel leeftijdsontslag kennen, moeten worden aangepast aan het wetsvoorstel. De sociale partners moeten hier zelf afspraken over maken. Als de cao niet wordt aangepast, zou namelijk de situatie kunnen ontstaan dat iemand met pensioen gaat op de eerste dag van de maand waarin hij 65 jaar wordt, maar pas recht krijgt op AOW vanaf zijn verjaardag. Controleer dus hoe dit in uw organisatie is geregeld.
Variatie in ingangsdatum aanvullend pensioen
De verwachting is dat verzekeraars en pensioenfondsen voor het aanvullende pensioen zullen aansluiten bij de ingangsdatum van het AOW-ouderdomspensioen. Dit is echter niet verplicht. Ook nu is er in pensioenregelingen variatie in de ingangsdatum van aanvullend pensioen. Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat, wordt de maatregel op 1 april 2012 en niet al op 1 januari 2012 – waar eerder sprake van was – van kracht.