U bent hier

Onderneming & Arbo
Verzekeringsstatus WGA eens per jaar wijzigen

Verzekeringsstatus WGA eens per jaar wijzigen

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil het keuzemoment voor het eigenrisicodragerschap voor de WGA en/of de Ziektewet terugdraaien naar één keer per jaar. Op dit moment kunt u nog twee keer per jaar bepalen of u zelf het risico draagt, een particuliere verzekering afsluit of kiest voor een publieke verzekering via UWV. Maar als het aan het kabinet ligt, vervalt de mogelijkheid om de status halverwege het jaar te wijzigen.

Als de kans klein is dat uw werknemers bij ziekte een WGA- of Ziektewetuitkering moeten krijgen, kan het voordelig zijn om zelf het WGA-risico te dragen of om een particuliere verzekering af te sluiten. U hoeft dan geen gedifferentieerde WGA-premie meer te betalen. Zoals u in het bericht ‘Hogere WGA-premie grote werkgevers in 2012’ kon lezen, gaan de WGA-premies van UWV in 2012 omhoog. Nu kunt u nog per 1 januari en 1 juli eigenrisicodrager worden. Maar als het plan doorgaat, kunt u straks alleen nog per 1 januari uw verzekeringsstatus wijzigen. Dat staat in de Verzamelwet SZW 2012.

Verzoek 13 weken van tevoren indienen

Het verzoek om eigenrisicodrager te worden (of juist niet meer) moet u altijd 13 weken van tevoren indienen bij de Belastingdienst. U moet uw aanvraag dus altijd vóór 2 oktober of 1 april doen. Deze termijn kan onder speciale omstandigheden verkort worden. Een bijzondere situatie is bijvoorbeeld een wankele economische toestand of het laat bekend worden van premiestijgingen.