Uitstel WIA-aanvraag vaak voordeliger
Ook financieel kost ziekte een hoop, maar na twee jaar gaat een langdurig zieke werknemer in principe de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) in. Als zijn re-integratie echter goed gaat en hij naar verwachting snel weer aan het werk kan, is het vaak voordeliger om de WIA-aanvraag uit te stellen.
Wanneer werknemers instromen in de WGA (regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten), stijgt de gedifferentieerde WGA-premie als u bij UWV verzekerd bent voor de WGA. Met deze financiële prikkel probeert de overheid u te stimuleren om werk te maken van de re-integratie van zieke werknemers. Hoe meer werknemers er in de WGA terechtkomen, hoe ongunstiger dat dus voor u is.
WGA-premie stijgt niet
Bij een langdurige zieke werknemer die na twee jaar spoedig weer aan het werk kan, moet u maar eens gaan rekenen. Dikwijls is het de moeite waard om de WIA-aanvraag uit te stellen en het loon gewoon door te betalen. U voorkomt daarmee dat uw gedifferentieerde WGA-premie stijgt en de werknemer ontvangt dan hetzelfde loon (bij een WGA-uitkering wordt zijn inkomen een stuk lager).
Aanvragen bij UWV
Verlenging van de loondoorbetaling kunt u aanvragen met dit formulier (doc) op de website van UWV. De verlenging geldt voor minimaal 13 weken (een kwartaal) en er is geen maximum. UWV vindt het uiteraard plezierig als er geen beroep op hun wordt gedaan voor een WIA-uitkering. De loondoorbetaling stopzetten, kan met het UWV-formulier Stopzetten (doc). Ook de werknemer mag dit formulier gebruiken.