Premies op jaaropgaaf vermelden vanaf 2014

De afgedragen premies werknemersverzekeringen moet u vanaf 2014 op de jaaropgaaf zetten. De Tweede Kamer wilde dat deze premies zichtbaar zijn voor de werknemers. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft onlangs ook bevestigd dat dit verzoek technisch haalbaar is.

Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel Wet uniformering loonbegrip had de Tweede Kamer gevraagd of de premies werknemersverzekeringen die de werkgever voor de werkloosheidswet (WW), Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en de ZVW afdraagt, zichtbaar kunnen worden voor de werknemer. Naar aanleiding van dit verzoek is besloten dat u de werkgeverspremies vanaf 2014 op de jaaropgaaf moet vermelden. Dit is dus vanaf de jaaropgaaf over het jaar 2013. Hiervoor moet wel de Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011 worden aangepast en ook moet u uw administratie hier volgend jaar op afstemmen.

Duidelijke loonstrook voor werknemers

Voor het berekenen van de loonheffingen heeft u nu meerdere grondslagen nodig. Sommige loononderdelen tellen wel mee voor de ene grondslag en niet voor de andere. Met de invoering van het uniform loonbegrip wordt de loonberekening eenvoudiger. U moet in 2014 ook de afdracht van de ZVW-bijdragen vergoeden. De werknemer hoeft dan niet meer de ZVW-bijdrage te betalen, zodat u deze achteraf kan vergoeden. Met deze aanpassingen moet de loonstrook ook een stuk duidelijker worden voor de werknemers.
De staatssecretaris laat in zijn brief weten dat de voorbereidingen voor de invoering van het uniforme loonbegrip op schema liggen. Hiervoor is nauwe samenwerking tussen UWV en de Belastingdienst nodig en ook softwareontwikkelaars worden erbij betrokken.