U bent hier

Onderneming & Fiscus
Een iPad is een computer

Een iPad is een computer

Verstrekt u aan uw werknemers een iPad, dan moet u als de iPad niet voldoende zakelijk wordt gebruikt loonheffing/premie volksverzekeringen inhouden en afdragen. Rechtbank Haarlem heeft namelijk bepaald dat een iPad een computer is en geen communicatiemiddel en dat wil dus zeggen dat het zakelijk gebruik 90% moet zijn.

In het bericht ‘Fiscale duidelijkheid iPad en smartphone’ kon u lezen over een nieuw besluit van de staatssecretaris van Financiën van 5 juli 2011 over de fiscale regels voor computers en telefoons. Deze rechtszaak bij Rechtbank Haarlem ziet echter op een situatie van voor dit besluit. In deze zaak kregen de werknemers van een onderneming in december 2010 een iPad. Er waren bij het verstrekken van de iPad geen afspraken gemaakt over het gebruik. De onderneming droeg via eindheffing € 323.687 aan loonheffing af, maar maakte wel direct bezwaar tegen deze aangifte. De iPad was namelijk volgens de onderneming een communicatiemiddel, die belastingvrij was te verstrekken.

Communicatiefunctie iPad speelt geen centrale rol

De inspecteur vond echter dat sprake was van een computer. In dat geval moest de onderneming aannemelijk maken dat het zakelijk gebruik meer dan 90% bedroeg. Dit waren zwaardere eisen dan voor het gebruik van een communicatiemiddel waarvoor een zakelijk gebruik van 10% is vereist. Volgens de rechtbank speelde de communicatiefunctie geen centrale rol bij de iPad. De iPad was wel geschikt voor bepaalde vormen van communicatie, maar had daarnaast ook vele andere computerfuncties zoals tekst- en dataverwerking, het spelen van spelletjes, het maken en bewerken van foto’s en het gebruiken van muziekfuncties. Hierdoor moest de onderneming de iPad aanmerken als computer. Daarnaast gebruikten de werknemers de iPad niet voor meer dan 90% zakelijk. Het was dus terecht dat er eindheffing was toegepast over de verstrekking van de iPad. De inspecteur kreeg dus gelijk.
Rechtbank Haarlem, 30 november 2012, LJN: BY4908