Werknemers staan open voor gezondheidscheck

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat 32% van de werknemers graag een jaarlijkse gezondheidscheck zou ondergaan. Op dit moment krijgt 13% van de werknemers zo’n jaarlijkse gezondheidscheck aangeboden door zijn werkgever.

Een mogelijkheid om de gezondheid van werknemers goed te monitoren en te verbeteren, is de jaarlijkse gezondheidscheck. Uit de ‘Issuemonitor duurzame inzetbaarheid 2012’ van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat 92% van de werknemers bereid is ieder jaar een gezondheidscheck te ondergaan. Daarvan vindt 53% dat de werkgever de resultaten van het onderzoek niet mag inzien. In totaal ervaart 17% zijn werk als lichamelijk zwaar, 35% als geestelijk zwaar en 17% als geestelijk én lichamelijk zwaar. Daarbij zijn er verschillen in opleidingsniveau.

Faciliteiten die bijdragen aan de gezondheid

Laag opgeleiden ervaren hun werk vooral als lichamelijk zwaar (50%). Hoogopgeleiden ervaren hun werk juist als geestelijk zwaar (54%). Van de middelbaar opgeleide werknemers ervaart 17% het werk als lichamelijk zwaar en 28% als geestelijk zwaar.
Deelnemers aan het onderzoek hebben aangeven welke faciliteiten volgens hen bijdragen aan de verbetering van hun gezondheid en welke faciliteiten hun werkgever al aanbiedt. Bekijk eens welke faciliteiten uw organisatie aanbiedt aan de werknemers en op welke punten u hen nog tegemoet kunt komen.

2012-06 - Arbo - Issuemonitor SZW 2012- Faciliteiten gezondheid