WK heeft weinig invloed op ziekteverzuim

De WK-overwinningen van het Nederlands elftal worden uitbundig gevierd. Toch blijft het gemiddelde verzuimpercentage met 4,8% nagenoeg hetzelfde in vergelijking tot dezelfde periode in vorige jaren. Arbodiensten concluderen dan ook dat de flexibele instelling van werkgevers zijn doel treft.

In het bericht ‘Ieder WK voetbal heeft zijn nadeel’ kon u lezen dat het WK soms van invloed is op de gezondheid van werknemers. Sommige werknemers raken vermoeid door slaapgebrek of drankgebruik. In het verleden zorgde dit tijdens het EK of WK voetbal voor een kortdurende piek in het ziekteverzuim. Het WK leidt dit jaar echter amper tot een hoger ziekteverzuimpercentage, zoals u kunt zien op verzuimbarometer.nl.

Ziekteverzuim blijft laag door flexibele aanpak

Volgens ArboNed steeg in 2004 tijdens het EK voetbal in Portugal op de eerste wedstrijddag van Oranje het ziekteverzuim met 19%. Volgens de arbodiensten blijkt het maken van afspraken over voetbal kijken op het werk, thuiswerken, eerder stoppen met werken en later inhalen van de verloren werktijd in de praktijk goed te werken. Tijdens de grote sportevenementen van na 2004 is er namelijk geen hoger ziekteverzuim meer geconstateerd. Mocht uw organisatie het nog niet doen, dan is het dus de moeite waard om ook zulke maatregelen te nemen.