Voorkom zelf dat kopzorgen problemen worden

Via 11 gratis zelfhulpwebsites kunnen werknemers zelf inzicht krijgen in hun mentale gezondheid en gebruikmaken van tips om deze te verbeteren. Stichting Mirro heeft de gratis zelfhulpwebsites over onder andere angst, Het Nieuwe Werken, rouwverwerking en werkende moeders opgezet om zo betrouwbare informatie over lichte psychische klachten beschikbaar te stellen.

Ruim drie miljoen Nederlanders hebben weleens last van lichte psychische klachten. Stichting Mirro constateerde dat er vanuit de samenleving en de zorg steeds meer vraag is naar betrouwbare en goede informatie over deze psychische klachten. De stichting zette daarom 11 zelfhulpwebsites op voor veel voorkomende problemen: alcohol en ouderen, angst en paniek, gamen, geldzorgen, Het Nieuwe Werken, mantelzorg, relatieproblemen, rouwverwerking, slaapproblemen, werkende moeders en werkstress/burn-out. Op de websites staan informatieve teksten, tips en oefeningen.

Verzuim door werkgerelateerde psychische klachten

Ook voor het kabinet zijn werkgerelateerde psychische klachten een belangrijk thema. In het bericht ‘Aanpak van PSA in 2014 van start’ las u dat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meer aandacht schenkt aan het voorkomen van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Deze werkgerelateerde psychische klachten zijn verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het ziekteverzuim.

Laagdrempelig werken aan de gezondheid

Het tegengaan van dit verzuim was voor Stichting Mirro één van de redenen om de gratis zelfhulpwebsites te ontwikkelen. Stichting Mirro is een initiatief van meerdere instellingen uit de geestelijke gezondheidszorg (GGZ-instellingen) en Achmea. Door de werknemers binnen de organisatie op de zelfhulpwebsites te wijzen, kunt u de werknemers stimuleren om op een laagdrempelige manier aan hun mentale gezondheid te werken.