Eis de tijd voor adviesrecht!
Een waakzame OR laat het natuurlijk niet over zijn kant gaan als de bestuurder verzuimt advies te vragen over reorganisatieplannen. Een raad die vervolgens alsnog een adviesprocedure afdwingt, moet wel opletten dat hij voldoende tijd krijgt om een zorgvuldige afweging te maken. Als u dat niet doet, maakt u het zichzelf moeilijk en moet u bijvoorbeeld binnen twee weken advies uitbrengen.
Zo werd het vertrouwen van de OR in de directie van de Isala Klinieken in Zwolle flink op de proef gesteld. De Raad van Bestuur verzuimde de OR vanĀ grote reorganisatieplannen op de hoogte te stellen. Uiteindelijk waren het de werknemers die de raad waarschuwden. De OR besloot om alsnog advies uit te brengen en dat binnen twee weken te doen. In die periode wilde de raad nog overleggen met de bestuurder en de werknemers van het ziekenhuis. Als alles voorspoedig verloopt, is een dergelijke korte termijn mogelijk.
Adviesrecht OR
Maar vaak heeft een ORĀ langer de tijd nodig voor een advies. De leden van de raad zullen zich in moeten lezen in de stukken die te maken hebben met de reorganisatieplannen van de bestuurder. Daarnaast is het vaak verstandig om een externe deskundige te raadplegen. Deze is vaak echter niet op stel en sprong beschikbaar. De WOR spreekt niet van een tijdslimiet voor het uitbrengen van een advies, maar de tijd die u krijgt moet wel redelijk zijn. In principe bepaalt de bestuurder het tijdstip waarop het advies wordt uitgebracht, maar de OR moet ook bij de les blijven en de tijd nemen die hij nodig heeft.