Langer zwangerschapsverlof lijkt ver weg
Het zwangerschapsverlof in Nederland blijft voorlopig gewoon zestien weken. De verlenging naar minimaal twintig weken die het Europees Parlement (EP) had voorgesteld is nog niet helemaal van de baan, maar de invoering ervan staat op losse schroeven. De Europese Raad van ministers heeft het plan voorlopig afgewezen.
Over de duur van het zwangerschapsverlof is de laatste tijd veel te doen geweest. Het EP heeft eerder dit jaar voorgesteld om dit verlof in heel Europa minstens twintig weken te laten duren, zoals u kon lezen in het bericht ‘Straks misschien langer zwangerschapsverlof’. Dat zou betekenen dat Nederland de regels moet aanpassen, want in ons land hebben zwangere werkneemsters nu recht op zestien weken verlof. Maar de Europese Raad heeft het voorstel van het EP onlangs afgewezen. Wel komt het na een ‘bezinningsperiode’ nog een keer op de agenda. Waarschijnlijk zal dat begin 2011 zijn.
Argumenten tegen verlenging
Vrijwel alle lidstaten van de Europese Unie vinden het onverantwoord om het zwangerschapsverlof te verlengen terwijl de meeste landen kampen met begrotingstekorten. Het voorstel zou zowel voor lidstaten als werkgevers extra kosten betekenen. Daarnaast zou het volgens de Europese ministers wel eens kunnen betekenen dat werkgevers minder snel jonge vrouwen zullen aannemen uit angst hen twintig weken te moeten missen als ze zwanger raken.