U bent hier

Onderneming & Arbo
70% loon doorbetalen bij een loonsanctie

70% loon doorbetalen bij een loonsanctie

Voldoet u niet aan uw re-integratieverplichtingen, dan kan UWV u een loonsanctie opleggen. U moet dan maximaal één jaar het loon van een werknemer doorbetalen. Zijn er in de cao of arbeidsovereenkomst geen afspraken gemaakt over de hoogte van de loonsanctie, dan moet u 70% van het loon doorbetalen. Dit werd onlangs bevestigd in een zaak bij de kantonrechter in Zwolle.

In de zaak kreeg een werkgever een loonsanctie opgelegd, omdat hij onvoldoende had meegewerkt aan de re-integratie van zijn werknemer. De werkgever betaalde tijdens de loonsanctie 70% van het loon door maar daar was de werknemer het niet mee eens. Hij vond namelijk dat hij recht had op zijn volledige salaris zoals hij dit ook ontvangen had aan het eind van het tweede ziektejaar. Volgens de werknemer was door de loonsanctie deze loondoorbetalingsplicht gewoon verlengd.   

Geen aanvullende afspraken in cao of arbeidsovereenkomst

De rechter stelde de werkgever in het gelijk. In de wet staat namelijk dat een werkgever bij een loonsanctie verplicht is om 70% van het loon door te betalen. Aangezien er in de cao of arbeidsovereenkomst geen afspraken waren gemaakt om méér dan 70% van het loon te betalen, voldeed de werkgever op dat punt aan zijn verplichtingen.
Kantonrechter Zwolle, 23 januari 2013, LJN: BZ0922