Heffingsrente derde kwartaal stijgt naar 2,5%

Het percentage van de heffings- en invorderingsrente stijgt in het derde kwartaal van 2012 van 2,3% naar 2,5%. In het tweede kwartaal hebben we een flinke daling meegemaakt, maar in het derde kwartaal is de heffings- en invorderingsrente licht gestegen. Dit maakte demissionair staatssecretaris Weekers van Financiƫn onlangs bekend.

Ieder kwartaal stelt de staatssecretaris van Financiƫn de hoogte van de heffingsrente opnieuw vast. Uw onderneming moet heffingsrente betalen als u te weinig belasting heeft afgedragen. Betaalt uw onderneming teveel belasting, dan ontvangt u heffingsrente van de Belastingdienst. Uw onderneming kan ook te maken krijgen met invorderingsrente als u een aanslag te laat betaalt. De rente is dus een vergoeding voor gemiste rente van uw onderneming of de fiscus.

Laatste jaar heffingsrente

Het is het laatste jaar dat u nog te maken krijgt met de heffingsrente. In 2013 zal deze huidige regeling plaatsmaken voor de belastingrente. De staatssecretaris zal dan niet langer de formule gebruiken voor de berekening van de rente, maar aansluiten bij de wettelijke rente voor consumenten. Daarnaast gaat de teller voor deze rente pas lopen vanaf 1 juli na afloop van het boekjaar. Hierdoor krijgt u minder snel te maken met de belastingrente.