U bent hier

OR & Medezeggenschap
Zelfhulpwebsites voor de mentale gezondheid

Zelfhulpwebsites voor de mentale gezondheid

Sinds kort kunnen werknemers met werkgerelateerde problemen terecht op nieuwe zelfhulpwebsites. De gratis zelfhulpwebsites van Stichting Mirro richten zich op 11 verschillende problematieken, zoals mantelzorg, werkstress, geldzorgen en thuiswerk. Via de websites krijgen werknemers inzicht in hun mentale gezondheid en tips ter verbetering.

Stichting Mirro constateerde dat er vanuit de samenleving en de zorg steeds meer vraag is naar betrouwbare en goede informatie over psychische klachten. Ruim drie miljoen werknemers kampen met deze problemen. De stichting zette daarom 11 zelfhulpwebsites op voor veel voorkomende problemen: alcohol en ouderen, angst en paniek, gamen, geldzorgen, Het Nieuwe Werken, mantelzorg, relatieproblemen, rouwverwerking, slaapproblemen, werkende moeders en werkstress/burn-out. Op de websites staan informatieve teksten, tips en oefeningen.

Aanpak van psychosociale arbeidsbelasting door overheid

Ook voor het kabinet zijn werkgerelateerde psychische klachten een belangrijk thema. In het bericht ‘Aanpak van PSA in 2014 van start’ las u dat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meer aandacht schenkt aan het voorkomen van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Deze werkgerelateerde psychische klachten zijn verantwoordelijk voor maar liefst een derde van al het ziekteverzuim!

Preventie van psychosociale arbeidsbelasting

In het bericht ‘Preventiemaatregelen voor mentale gezondheid’ las u al dat maar weinig organisaties maatregelen treffen om PSA tegen te gaan. Door uw achterban te wijzen ­– bijvoorbeeld via de bedrijfsportal of uw OR-nieuwsbrief – op de zelfhulpwebsites kunt u werknemers helpen om zelf hun mentale gezondheid in kaart te brengen. Geef ook aan waar ze terechtkunnen als ze behoefte hebben aan persoonlijke ondersteuning. Bijvoorbeeld bij HR of de vertrouwenspersoon.

Stichting Mirro is een initiatief van meerdere instellingen uit de geestelijke gezondheidszorg (GGZ-instellingen) en Achmea.