U bent hier

Onderneming & Salaris
Nieuwe salariseisen voor kennismigranten

Nieuwe salariseisen voor kennismigranten

Het minimumbrutoloon dat u per 1 januari 2011 aan werknemers moet geven om de kennismigrantenregeling voor hen te mogen toepassen is onlangs bekendgemaakt door minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Als u in uw onderneming met kennismigranten werkt zult u dus met deze nieuwe bedragen rekening moeten houden.

Voor werknemers van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) en werknemers uit Bulgarije of Roemenië moet u normaal gesproken een tewerkstellingsvergunning aanvragen bij UWV WERKbedrijf. Dat geldt niet als u gebruikmaakt van de kennismigrantenregeling. In dat geval hoeft u voor kennismigranten geen vergunning aan te vragen. Om te toetsen of er sprake is van kenniswerk kijkt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) naar het salaris dat de werknemer ontvangt.

Salariseisen voor kennismigranten

Per 1 januari moet het brutojaarsalaris van een buitenlandse werknemer minstens € 50.619 zijn als de werknemer dertig jaar of ouder is om hem als kennismigrant te mogen aanmerken. Jongere werknemers moeten voor de kennismigrantenregeling minstens € 37.121 verdienen op jaarbasis. Buitenlandse werknemers die in Nederland zijn afgestudeerd, die u uiterlijk een jaar na afstuderen in dienst neemt en die u minstens € 26.605 per jaar betaalt gelden ook als kennismigranten.

Strenge controle

De kennismigrantenregeling mag u niet zomaar toepassen. Daarvoor heeft u eerst toestemming nodig van de IND. De hiervoor benodigde formulieren staan op de site van deze organisatie. Let erop dat u alle regels in acht neemt als u de kennismigrantenregeling toepast. De IND en de Arbeidsinspectie controleren hier flink op, zoals u eerder kon lezen in het bericht ‘Controle op kennismigrantenregeling’.