Handhaving minimumloon op basis van 40 uur
Voor de handhaving van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) controleert de Arbeidsinspectie sinds kort of u omgerekend naar 40 uur genoeg loon betaalt aan uw werknemers. Ook doet zij bij controles nu onderzoek naar de verrekening van bepaalde kosten, zoals huisvestingskosten en de zorgverzekeringspremie.
Voorheen werd er bij de handhaving van de WML een hoger minimumuurloon gerekend voor organisaties met een 36- of 38-urige werkweek. Maar onlangs maakte minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend dat hij het handhavingsbeleid van deze wet heeft gewijzigd. De Arbeidsinspectie rekent het minimumloon sinds kort altijd om naar een werkweek van 40 uur.
Daarnaast controleert de Arbeidsinspectie nu ook hoe hoog de kosten zijn die de werkgever verrekent voor bijvoorbeeld huisvesting of de zorgverzekeringspremie. Volgens de nieuwe handhavingsregels mag u maximaal 20% van het minimum (jeugd)loon inhouden voor huisvesting en maximaal 10% voor de zorgverzekeringspremie.
Kortere arbeidsduur blijft mogelijk
De minister geeft aan dat de inspectie een nabetaling aan de werkgever zal opleggen als zij hun werknemers minder betalen dan het brutominimumuurloon op basis van een 40-urige werkweek. Als sociale partners een kortere arbeidsduur dan 40 uur per week willen hanteren en zo uitkomen op een hoger bruto-uurloon, kunnen zij hier afspraken over maken in de cao. U bent als werkgever dan verplicht om uw werknemers volgens de afspraken in die cao te belonen. Dit geldt ook voor uitzendkrachten.